Fazant in zijn eigen jus, met zuurkoolstamppot

 
Post new topic   Reply to topic    Clan McFraGG board Forum Index -> Pimp my food
View previous topic :: View next topic  
Author Message
McWinod
McFraGG Member


Posts: 1784
Location: Onder de biertap!

PostPosted: 27 Apr 15:22    Post subject: Fazant in zijn eigen jus, met zuurkoolstamppot Reply with quote

Bereidingstijd: langer dan 1 uur
Aantal personen: 4
Keuken: Nederlands
Smaak: Hartig
Techniek: N.v.t.
Soort gerecht: Feestmaaltijd

Ingredienten:
-2 panklare fazanten, bij voorkeur jonge hennen
-300 gr. margarine
-5 dl. droge witte wijn
-1 dl. cognac
-8 blaadjes laurier
-2 bosjes tijm
-200 gr. Preisselbessen of vossebessen
-150 gr. aardappelpuree
-150 gr. zuurkool
-1 ui, in dunne ringen gesneden
-6 jeneverbessen
-100 gr. mager gerookt spek, in blokjes gesneden
-300 cc. verse jus d’orange
-roomboter
-peper,zout
-suiker, kaneel
-4 grote Elstar appels
-2 eetl. gehakte bladselderie

Voorbereiding:
-Snijd de borstdelen van de fazanten af.
-Snijd ook de poten er af.
-Geef met een hamer of de platte kant van een bijl een klap op de feitelijke poot, onder de “leeftijdsknobbels” (hen) of de sporen (haan).
-Nu kunt u met draaiende en wrikkende bewegingen de pezen uit de poot trekken.
-Smelt 100 gr. margarine langzaam in een pan.
-Peper en zout de poten en leg ze in de margarine.
-Deksel op de pan en 40 minuten op een laag vuur zetten.
-Poten omdraaien, deksel er weer op en nog eens 40 minuten op een laag vuur.
-Controleer of de poten gaar zijn.
-Bij oudere vogels is dit wellicht nog niet het geval en kunnen de poten zeker nog een uurtje verder smoren.
-Hak de karkassen elk in vier stukken.
-Smelt 200 gr. boter in een pan waarin de karkasdelen de bodem net bedekken. -Peper en zout er bij, deksel er op en opzetten totdat de karkassen bruin worden en er “aanzetsel “ in de pan komt.
-De karkassen omdraaien, deksel er weer op en nog een poos laten trekken.
-Het gehele proces duurt zo’n 1,5 tot 2 uur.
-Dan het deksel van de pan halen en de aanbaksel los schrapen.
-Bosje tijm en 5 blaadjes laurier er bij doen en op een hoog vuur zetten. -Afblussen met cognac en 3 dl.droge witte wijn.
-Nog even inkoken en dan zeven.
- De saus is nu klaar.

Bereidingswijze:
-Zout en peper de borstdelen en braad deze in een beetje boter met olijfolie om en om mooi rosé.
-Laat ze koud worden.
-Snijd ze daarna in zo breed mogelijke dunne plakken van circa 3 mm. dikte. -Voor de zuurkool fruit u eerst de uiringen in een klont boter.
-Doe er de spekjes bij en vervolgens de zuurkool, een bosje tijm, de jeneverbessen en enkele laurierblaadjes.
-Voeg het restant van de witte wijn toe en laat de zuurkool met het deksel op de pan op een heel laag pitje gaar smoren.
-Meng de zuurkool tenslotte door de aardappelpuree.
-Schil de appels en boor ze uit. -Snijd ze in dikke plakken.
-Leg de plakken op een licht ingevette bakplaat en strooi er suiker en kaneel over.
-Schep er ook een beetje gesmolten boter overheen.
-Zet de appels 2 à 3 minuten onder de hete ovengrill.
-Omdraaien hoeft niet. -Kook de jus d’orange met 200 gr. suiker en 50 gr. roomboter in tot een stroperig geheel.
-Doe de gewassen bessen er bij.
-De vossebessen afzetten als ze net koken, de Preisselbessen wanneer ze opengesprongen zijn.

AFWERKING:
-Meng een handjevol gehakte bladselderie door de zuurkool.
-Bak de zuurkool in een klontje roomboter op in een pan met een tefallaag, zodat u een dikke plak stamppot krijgt met een bruin kantje. -Warm de jus op.
-Beboter vier grote borden lichtjes met roomboter en leg de plakken fazantenborst er in een cirkel op.
-Zet de borden 3 minuten in een voorverwarmde oven van 145 ° C.

Oja EET SMAKELIJK!!!

_________________
Carnaval bitches!!!!!!
McDOG
Site Admin


Posts: 6120
Location: achter de tralies

PostPosted: 28 Apr 10:47    Post subject: Reply with quote

komt een fazant bij de dokter: dokter wat is dit hier aan mijn aarshol? dokter: oh ik zie het al, das je eigen sju
McFreak
Site Admin


Posts: 8691
Location: lik mijn nagel

PostPosted: 28 Apr 17:35    Post subject: Reply with quote

OLEE
_________________
I'll kick your bitchy little ass, punk!
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Clan McFraGG board Forum Index -> Pimp my food All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Username




Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group


CBACK.DE CrackerTracker

958 blocked attacks